Aszalt barackos pulykamell

Hozzávalók

A húshoz

  • 400 g pulykamellfilé

  • 80 g aszalt sárgabarack

  • 30 g vaj

  • só, bors


A mártáshoz

  • 50 g bacon apróra kockázva

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 200 ml habtejszín

  • só, bors

  • ½ db szerecsendió

  • 1 ek olaj

  • 1 mk keményítő

  • 1 kis csokor snidling


A gratin burgonyához

  • 500 g krumpli

  • 200 ml tejszín

  • 1 db tojás

  • 1 db tojássárgája

  • só, bors

  • ½ db szerecsendió

  • 40 g parmezán

  • 20 g vaj a tetejére + 20 g a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

A pulykamellet hosszában megvágjuk, (de nem vágjuk teljesen ketté) szétterítjük, és fóliával letakarva, valamilyen nehezebb edénnyel egyenletesen kilapítjuk. Alaposan sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát, majd a hús közepére tesszük szépen sorban az aszalt barackokat. Hengerré göngyöljük, és összetűzzük fogvájóval, majd vékonyan megkenjük vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

 

A mártáshoz az olajon megpirítjuk a bacont és a fokhagymát, majd felöntjük a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk és ráreszeljük a szerecsendiót is. A keményítőt egy kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a mártást. 2 percig forraljuk, majd megszórjuk a felaprított snidlinggel.

 

A körethez a krumplit meghámozzuk, legyaluljuk vagy kb. 3 mm-es szeletekre vágjuk, és megsózzuk. A tejszínt a tojással, a tojássárgájával, a reszelt szerecsendióval, a sóval és a borssal jól kikeverjük. Egy kisebb, magas falú tepsi vagy sütőforma alját és oldalait kikenjük a vajjal, beletesszük a krumpliszeleteket, egyenletesen eloszlatjuk, majd ráöntjük a tejszínes-tojásos keveréket, és megszórjuk parmezánnal. A tetejére rácsipkedjük a vajat, lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük. Fél óra után levesszük róla az alufóliát, hogy megpiruljon a sajt a tetején.