Aszalt barackos pulykamell
Hozzávalók
A húshoz
-
400 g pulykamellfilé
-
80 g aszalt sárgabarack
-
30 g vaj
-
só, bors
A mártáshoz
-
50 g bacon apróra kockázva
-
2 gerezd fokhagyma
-
200 ml habtejszín
-
só, bors
-
½ db szerecsendió
-
1 ek olaj
-
1 mk keményítő
-
1 kis csokor snidling
A gratin burgonyához
-
500 g krumpli
-
200 ml tejszín
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
só, bors
-
½ db szerecsendió
-
40 g parmezán
-
20 g vaj a tetejére + 20 g a tepsi kikenéséhez
Elkészítés
A pulykamellet hosszában megvágjuk, (de nem vágjuk teljesen ketté) szétterítjük, és fóliával letakarva, valamilyen nehezebb edénnyel egyenletesen kilapítjuk. Alaposan sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát, majd a hús közepére tesszük szépen sorban az aszalt barackokat. Hengerré göngyöljük, és összetűzzük fogvájóval, majd vékonyan megkenjük vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
A mártáshoz az olajon megpirítjuk a bacont és a fokhagymát, majd felöntjük a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk és ráreszeljük a szerecsendiót is. A keményítőt egy kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a mártást. 2 percig forraljuk, majd megszórjuk a felaprított snidlinggel.
A körethez a krumplit meghámozzuk, legyaluljuk vagy kb. 3 mm-es szeletekre vágjuk, és megsózzuk. A tejszínt a tojással, a tojássárgájával, a reszelt szerecsendióval, a sóval és a borssal jól kikeverjük. Egy kisebb, magas falú tepsi vagy sütőforma alját és oldalait kikenjük a vajjal, beletesszük a krumpliszeleteket, egyenletesen eloszlatjuk, majd ráöntjük a tejszínes-tojásos keveréket, és megszórjuk parmezánnal. A tetejére rácsipkedjük a vajat, lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük. Fél óra után levesszük róla az alufóliát, hogy megpiruljon a sajt a tetején.