Konfitált kacsacomb áfonyás-vörösboros chutney-val és sült paszternákkal
Hozzávalók
A kacsához
-
2 - 3 ág friss kakukkfű
-
1 - 2 ág friss rozmaring
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 csipet durva szemű tengeri só
-
4 db kacsacomb
A konfitáláshoz
-
1 ½ - 2 kg kacsazsír
-
4 - 5 ág friss kakukkfű
-
3 - 4 ág friss rozmaring
-
1 db narancs héja nagyobb darabokban
2 ek borókabogyó
A sült paszternákhoz
-
7 - 800 g paszternák megtisztítva
-
2 - 3 ek kacsazsír a sütésből
-
frissen őrölt bors
-
1 csokor friss petrezselyem (kisebb)
-
1 csokor friss bazsalikom (kisebb)
Az áfonyás-vörösboros chutney-hoz
-
2 ek olívaolaj
-
2 fej salottahagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 - 2 cm-nyi friss gyömbér
-
500 g fagyasztott áfonya
-
só, bors
-
4 csipet fahéj
-
4 tk barna cukor
-
4 tk almaecet
-
200 ml vörösbor
Elkészítés
A kacsacombhoz a felaprított zöld fűszereket és a megroppantott fokhagymát egy mozsárban lezúzzuk a sóval. Ezután alaposan beledörzsöljük a kacsába. A konfitáláshoz felolvasztjuk a zsírt, és abba a tepsibe öntjük, amiben konfitálni fogjuk a kacsát. Belerakjuk a kacsacombokat, és megszórjuk a zöld fűszerekkel, a borókabogyóval és a narancshéjjal. Alufóliával letakarjuk, és 140 fokra előmelegített sütőben 3 óra alatt megsütjük. Ha letelt az idő, kivesszük a sütőből, és egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
Közben a paszternákot hasábokra vágjuk, és sós, lobogó vízben 5-6 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, és a kacsacomb mellé rakjuk a tepsire. Összeforgatjuk egy kevés kacsazsírral, megborsozzuk. A tepsit 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a kacsacomb és a paszternák is aranybarna nem lesz (ugyanannyi idő kell mindkettőnek).
Az áfonyachutney-hoz az olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott salottahagymát. Ezután belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért, és kicsit lepirítjuk. Beleöntjük az áfonyát, és ha rottyant egyet, egy villával szétnyomkodjuk kicsit.
Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a fahéjat, hozzáadjuk a cukrot, az ecetet, majd a bort, és addig rotyogtatjuk, amíg az egész be nem sűrűsödik. Ha megsült a comb és a paszternák, kivesszük, és megszórjuk a paszternákot a felaprított zöld fűszerekkel. Tányérra szedünk belőle, rakunk mellé egy kacsacombot és az egészet befejezzük az áfonyaraguval.