Attila Kedvence: A Ludaskása
Hozzávalók
A libaleveshez
-
2 db liba farhát
-
6 db libaszárny
-
1 db libacomb
-
2 - 3 szál sárgarépa
-
1 - 2 szál fehérrépa
-
1 fej karalábé
-
1 db zöldpaprika
-
1 fej vöröshagyma
-
2 - 3 gerezd fokhagyma
-
1 tk paradicsompüré
-
1 tk őrölt bors
-
só
-
1 csokor friss petrezselyem
A ludaskásához
-
350 g rizs
-
1 fej vöröshagyma
-
2 - 4 gerezd fokhagyma
-
1 tk paradicsompüré
-
2 szál sárgarépa
-
1 - 2 szál fehérrépa
-
150 g zöldborsó
-
2 - 4 fej gomba
-
1 csokor petrezselyem
-
1 tk friss gyömbér
-
2 mk majoranna
-
1 mk őrölt bors
Elkészítés
A szárnyakról, meg a combról lefaragjuk a húst, és megtisztítjuk a bőrös hájtól. A színhúst összevágjuk, mintha pörköltnek lenne, és félretesszük. Az összes csontot, hájat 200 fokra előmelegített sütőben addig pirítjuk, amíg elveszti a nyers színét, majd egy fazékba tesszük és felöntjük forró vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés sót, és a borsot, a vöröshagymát és a fokhagymát.
2 órán keresztül lassú tűzön főzzük (de ne forrjon!), majd beletesszük a leveszöldségeket, és további 1 órán át főzzük. Mivel sok libazsír úszkál a leves tetején, merőkanállal összegyűjtjük, és a továbbiakban ezt használjuk.
4-5 evőkanál libazsírban elkezdjük pirítani a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és hozzáadjuk a paradicsompürét. Beletesszük a felkockázott libahúst, sózzuk, mehet hozzá minden fűszer, és folyamatos folyadékpótlással puhára pároljuk, majd zsírjára pirítjuk, mint egy pörköltet. Közben hozzáadjuk az egyforma hasábokra vágott zöldségeket, meg a borsót és a gombát. Beleszórjuk a rizst, felöntjük 7 dl libalevessel, felforraljuk, átkeverjük, majd 130 fokos sütőben 35 perc alatt készre pároljuk az egészet.