Narancsos kacsa gyömbéres sütőtökkrémmel

Hozzávalók

  • 2 db bőrös kacsamellfilé

  • só, bors

 

A mázhoz

  • 2 db narancs leve

  • 2 gerezd átnyomott fokhagyma

  • 100 g méz

  • 2 - 3 ág kakukkfű

  • 25 g szójaszósz

  • 1 db babérlevél

 

A krémhez

  • fagyasztott leveskeverék

  • 200 ml tej

  • 20 ml szezámolaj

  • 1 db friss gyömbér (nagyobb)

  • só, bors

  • 100 g vaj

 

A tálaláshoz

  • nagy szemű só

  • mikrozöldek

Elkészítés

A mázhoz az összetevőket egy kisebb lábosban kb. ⅓-ára beforraljuk, majd leszűrjük.

A kacsa bőrös oldalát beirdaljuk, és közepes lángon szép ropogósra sütjük. A másik oldalát sózzuk, borsozzuk, és magasabb lángon 30-45 másodpercig kérgesítjük, majd bőrös felével felfelé lekenjük a mázzal, és 175 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a maghőmérséklet el nem éri a 65-70 fokot (átsütöttségi igénytől függően). A sütés felénél még egyszer lekenjük, a végén pedig felső grillel adhatunk még egy kis ropogósságot a bőrnek.

A fagyasztott mixet a kacsa kisült zsírján kiolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, a szezámolajat, belereszeljük a gyömbért, sózzuk, borsozzuk, majd pürésítjük (ha lazább állag kell, adjunk még hozzá tejet).

Tálaláskor szedünk egy adag zöldségpürét a tányérra, erre kerül a felszeletelt kacsa. Nagy szemű sóval, borssal és mikrozöldekkel díszítjük.